söndag 29 september 2013

Läkemedel, hjälpmedel och rehabövningar

Nu när jag är hemma sedan drygt en vecka och kommit igång med rehab och framförallt fasat in mig i det övriga dagliga livet med hygien och mat med mera, så tänkte jag berätta lite mer om livet efter hemkomsten.

Läkemedel, på vilka du får ett e-recept innan du åker hem

Oxykodon (andra namn finns), snabbverkande mot smärta.
Targiniq, långtidsverkande mot smärta.
Alvedon, 665 mg, grundläggande smärtlindring.
Fragmin, förfylld spruta att injicera i magfläsket under naveln; blodförtunnande mot blodpropp.
Laxiriva, pulver att lösa upp i vatten mot förstoppning, som kan orsakas av Oxykodon och Targiniq.

Typ av läkemedel, dosering och antal intag per dag av dessa kan variera med kroppsstorlek, eventuella allergier, läkemedel du redan använder innan operationen, etc. För mig gäller att jag ska ta två stycken Alvedon morgon, lunch och middag. Fragmin injiceras en gång per dag - mest praktiskt är morgon eller kväll. Laxiriva inmundigar du en påse av på morgonen och eftermiddagen. Targiniq tas två tabletter av förmiddag och innan du går och lägger dig. Den innehåller även Naloxon, som motverkar förstoppning. Oxykodon tar du vid behov och har varit tvungen att ta Oxykodon både natt och dag som extra skjuts och det har jag varit tvungen att göra både natt och dag som extra skjuts, eftersom jag till dags dato sovit rätt dåligt på grund av värk i lår och knä (ej höft så klart).
Jag

Hjälpmedel

Hjälpmedel, vilka du ska ha hemma i god tid, så du hinner vänja dig vid att ha dem i hemmet och helst hinner öva på att använda. Allmänt kan jag säga att det svåraste med hemkomsten var att fixa i köket och då vara försiktig med hur jag rör mig - inga vridningar i bäckenet, böjningar med skarpare vinkel än 90 grader.

Den enda miss jag gjorde, eller den ordinering som missades från vårdcentralen var en strumppådragare, av typen stringhyllekonstruktion (se inlägget Natt med benvärk). Den är jätteviktig, eftersom du annars inte får på dig kompressionsstrumporna du ska använda under sex veckor. Om du inte får på dig strumporna (pröva inte ens utan påtagaren, för det går inte) så kan du heller inte ta av dem, så jag hade kompressionsstrumporna dygnet runt i sex dygn och då kunde jag inte duscha heller.

Hjälpmedlen kan säkert variera vad gäller tillverkare och utförande, men ungefär så här ser de ut:

Viktiga hjälpmedel att ha hemma under rehabiliteringen.
Bilden ovan
Överst från vänster: duschpall; strumppåtagare (dålig, för klen), strumppåtagare (bra, för lite längre, vanliga strumpor), påtagare för kompressionsstrumpor.
Nederst från vänster: kompressionsstrumpor, griptång, lååångt skohorn.

Du behöver även kryckor (med dubbar under vintertid) och en toalettsitsförhöjning.

Jag tillägger också att duscha var mycket enklare än jag trodde. Man kan stå upp, bara man inte belastar det opererade benet för tungt.

Första tiden hemma efter operationen

Så här har kalendariet sett ut för mig strax före operationen och de första veckorna efter hemkomsten:

20130912: Möte och samtal med sjuksköterska, narkosläkare och sjukgymnast; provtagning och EKG. Jag fick dessutom ta röntgenbilder, eftersom det inte fanns några. Hela dagen gick åt till detta, så begär ledigt från arbetet.

20130916: Operation; fasta från 02.00 natten till operationsdagen; endast klara drycker fram till 05.00; packa upp personliga tillhörigheter; droppinfart sätts; när det börjar närma sig får du ta på dig "operationskläder". Från och med att operationen börjar så kanske du kommer ihåg något eller så gör du det inte. Jag tillhörde den senare gruppen. Efteråt så kommer du till uppvaket och sedan till vårdavdelningen. Då har fem-sex timmar gått sedan operationen började.

20130920: Hemtransport. Jag var en så kallad utomlänspatient (bor i Södermanland och fick vården i Stockholms län) och fick se till att administrera hemtransporten själv, vilket var enkelt. Det var bara att be en av sköterskorna att ringa ett speciellt nummer och välja en tid att bli upphämtad så var det klart. Egenavgiften för sjukresan är 100:-.

20130921: Jag tog en nypa frisk luft och lapade lite sol - mer orkade jag inte.

20130922: Jag gick en kortare promenad (ca 100 meter).

20130923: Kortare promenad även idag (ca 200 meter).

20130924: Bokade tid på vårdcentralen för borttagning av agraffer (stygn) och hos sjukgymnast. Jag gick för första gången och handlade småvaror.

20130928: Första längre shoppingpromenaden (ca 1500 meter). En tumregel är att inte gå längre än att du klarar av att gå hem igen. Buss är inte att rekommendera, med tanke på att det kan kränga en del, etc.

20131004: Borttagning av agraffer och träff med sjukgymnast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.